TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu Konuğumuz Oldu

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Başkanımız Nazmi Yarış’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış’a hayırlı olsun ziyareti için Balıkesir’e geldi. Ziyarete , Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, Balıkesir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Yarış, Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Erdoğmuş ile oda/borsa meclis üyeleri iştirak etti.

Rıfat Hisarcıklıoğlu konuşmasında;

Balıkesir ilinin tarım, hayvancılık ve turizm alanında önemli bir marka olduğundan, sanayi alanında Odalar ve Borsamızın çalışmalarından memnun olduğundan bahsetti.

Marka Şehir çalışmalarına da değinen Başkan Hisarcıklıoğlu, ilimize ait coğrafi işaretli ürünlerin değerinden, bu değerin artması için yapılan çabalardan son derece memnun olduğunu belirtti. Bu ürünlerimizin Avrupa Birliği’ne onaylanması için öneride bulunan Başkan Hisarcıklıoğlu, herhangi bir başvuru olursa destek sözü vereceğini belirtti.

Özellikle içinde bulunduğumuz Covid-19 salgını sırasında yaygınlaşan e-ticaretin de öneminden bahsetti. Coğrafi işaretli ürünlerimizin e-ticaret ile dünyanın öbür ucuna bile tanıtabileceğimizi, bunu yapmaktan asla çekinilmemesi gerektiğini söyledi.

Ayrıca pandemi dolayısıyla tüm dünyada yaşanan ham madde sıkıntısı ve ham madde fiyatlarının yükselmesine de değindi. Tarım ve Hayvancılıkta ülkemizin sadece kendine değil tüm dünyaya yetecek gücü olduğunu, bu fırsatları değerlendirme geç kalmamız gerektiğini vurguladı.

Marmara Denizi ile ilgili de tüm kurumların üzerine düşen görevleri yerine getireceğinden bahseden Başkan Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat sözleşmesine de değindi. Avrupa’ya ihracat yapılabilmesi ve dünyaya açılabilmemiz için ülkece buna hazır olmamız, ülkemize sahip çıkmamız gerektiğini dile getirdi.   

Yönetim Kurulu Başkanımız Nazmi Yarış yaptığı konuşmada;

3 ay önce kaybettiğimiz Yönetim Kurulu Başkanımız Hasan Ali Eğinlioğlu’nu anarak başladı. Devamında;

1,5 yılı aşkın süredir dünyayı ve ülkemizi saran Covid-19 salgını süresince ilimiz sanayisinde çarklar dönmeye devam etmekte, İlk 5 ay ihracat rakamlarımıza baktığımızda geçen yılın aynı dönemine oranla %25 artış görülmektedir.

İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu değerlendirmesinde; Odamız üyesi 28 işletmemiz 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına girme başarısı göstermiştir. Sizlerin huzurunda “Listeye giren her bir üyemizi tebrik ediyor, ülkeye olan katkılarının, üretimlerinin artarak devamını diliyorum.

Şu anda sınırları içerisinde bulunduğumuz Balıkesir Organize Sanayi Bölgemiz 760 hektar diğer bir ifadeyle bir buçuk kat genişlemesi için çalışmalar başlamış olup, 156 hektar büyüklüğündeki 1. Etabın geçtiğimiz günlerde alt yapı çalışmalarına start verilmiştir. Genişleme alanın ilk etabına şu ana kadar 26 firma müracaat etmiş ve kendilerine arsa tahsisi sağlanmıştır. İkinci ve üçüncü etap Genişleme çalışmalarında özellikle kamulaştırma aşamasında ilgili Bakanlıklar nezdinde sizlerin desteğini rica ediyoruz.

Organize Sanayi Bölgemiz içerisinde yer alan Proje Okulumuz Meslek Lisemizin gelişmesi, sanayicimizin nitelikli personel ihtiyacının karşılanması için yoğun çaba sarf etmekteyiz. Sanayicimizim en yoğun personel ihtiyacı olan Metal İşleme alanında, bölüm açılması talebimiz Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Ticaret Odamız, Ticaret Borsamız ve Odamızca Proje okulumuzdaki 21 öğrenciye burs imkânı sağlanmış olup, Yapılan istişareler neticesinde gelecek yıl burs verilecek öğrenci sayısı 145’e çıkartma kararı alınmıştır. Böylece okulumuzu tercih edilen bir okul haline getirmek ve sanayicimizin nitelikli personel ihtiyacını karşılamak için bir nebze de olsa katkı sağlamayı umut ediyoruz.

Sayın Başkanım, göreve geldiğim bu 3 aylık sürede, il merkezi ve ilçelerimizdeki üyelerimizi ziyaret ederek öneri ve şikâyetlerini yerinde dinledik, fikir alışverişinde bulunduk. Bize aktarılan taleplerin bir kısmını sizinle paylaşmak istiyorum.

Sanayicilerimizin öncelikli sorunu, finansmana erişimdeki sıkıntıları devam etmektedir. Birliğimizce başlatılan nefes kredisi bu ihtiyaçlara bir nebze çare olsa da, özellikle %25 ciro kaybı şartı aranması, sanayicilerimizin krediye ulaşmasında sıkıntı yaratmaktadır. Ayrıca Yüksek faiz ortamı, üretim ve yatırımın önünde en büyük engel olarak durmaya devam ediyor.

Diğer bir sorun ise hammadde fiyatlarında yaşanan artış ve hammadde erişimde yaşanan sıkıntılar devam etmektedir. Ayrıca sanayicimiz bu artışı ürüne yansıtamamaktan şikâyet etmektedir.

Sayın Başkanım sözlerime burada son verirken; Tarım, Turizm ve Sanayisi ile bir marka şehir olma cabası içerisinde olan Balıkesir’imizde uygun yatırım alanları yaratmak, üretimin ve ihracatın yanında olmak adına üstümüze düşen vazifeyi yapmaya hazırız. Bu vesile ile sanayicimizin talep ve sorunlarını ilgili makamlara dile getirerek vermiş olduğunuz destekler için sizlere teşekkür eder, saygılarımı sunarım diyerek konuşmasını tamamladı.